Vad är ett hundproblem?
Vad som räknas som ett hundproblem är väldigt individuellt beroende på vilken hundägare man frågar. Vissa ägare tycker att de har problem när hunden drar i kopplet eller skäller på andra hundar, andra tycker inte det är några som helst problem.
Din hund som tidigare gått så fint i koppel kanske plötsligt börjar streta och dra, göra utfall mot andra hundar, människor, barnvagnar, mm. Kanske börjar den jaga bilar, eller kanske jagar den plötsligt vilt i skogen.
Hundproblem tar mycket tid och energi, både från hund och förare. Har du problem i vardagen kan vår beteendeutredare Marie Lind hjälpa dig att ta reda på orsaken till din hunds oönskade beteende, samt ge dig redskapen för att du skall kunna jobba och komma tillrätta med problemet.
För att komma tillrätta med ett hundproblem krävs en stor insats från dig som hundägare för att lyckas. Marie tar reda på orsaken och ger dig verktygen, men det är du som hundägare som måste lägga ner tid och engagemang på träning mellan era träffar med Marie!
Utredningspaket
Ni träffar Marie som gör en utredning där ni går till botten med problemet. Detta tillfälle brukar ta 1-2 timmar. Ett individuellt träningsprogram läggs upp och efter en tid träffar ni Marie igen för att se hur det har gått och hur ni går vidare. Har du köpt vårt utredningspaket och har tid över från första tillfället kan den tiden utnyttjas vid återbesöket. Överbliven tid ska utnyttjas inom två månader från inköpsdatum.
Ibland kan flera återbesök krävas, allt beror på orsakerna till beteendet, hur mycket du som ägare tränar, samt hur snabbt hunden svarar på träningen. Under träningstiden finns Marie tillgänglig via mail eller telefon om du har frågor eller stöter på fler problem. Vi brukar rekommendera att återbesöket ligger ca 3-5 veckor efter utredningstillfället för bästa resultat, lite beroende på problematik och orsak.
Orsaker
Ibland rekommenderar Marie ett besök hos veterinär eller en hundfysioterapeut. Smärta och sjukdom är en mycket vanlig orsak till förändrat beteende hos våra hundar, vissa hundar är skickliga på att dölja sin smärta och reagerar istället med att ändra sitt beteende. I många fall räcker det inte att bara ta bort/minska smärtan, då hunden ofta börjar ett beteende av en orsak, men fortsätter av en annan orsak.
Marie utbildade sig till beteendeutredare/hundpsykolog år 2000 och har jobbat kontinuerligt med problembeteenden sedan dess. Det gör att du kan känna dig trygg med att anlita henne när du behöver hjälp. Tänk på att det alltid går snabbare att träna bort ett beteende som inte funnits så länge. Vänta därför inte med att kontakta Marie om du upplever att din vardag begränsas av din hunds beteende!